Geschiedenisles is bij uitstek een vak dat tijdens schooljaren veelvuldig blijft passeren. Dit begint reeds op de lagere school. Hier leer je mogelijk reeds vanaf groep 3 al over hoe mensen leefden in vroegere tijden. Meestal behandelen de leerkrachten voor deze leeftijdsgroepen verschillende perioden op chronologische volgorde, zodat je goed de ontwikkeling per tijdperk kunt volgen en zien hoe mensen veranderden. Mogelijk word er zelfs een gehele tijdslijn gemaakt, waarop wordt vermeld wie waar woonden en in welke periode. Dit wordt soms op papier als een soort ketting langs de wanden geplakt, met vermelding van data, bijzonderheden en kenmerken die voor die periode golden. Zo kun je gewoon de klas doorlopen en een reis maken door de tijd. Door er zo intensief aan te werken, door middel van het schrijven van stukjes tekst en het maken van bijpassende tekeningen, komt elke periode tot leven en waan je je haast daar aanwezig. Zo leer je speels alle bijzonderheden kennen en kun je gemakkelijk alles onthouden.
Naarmate de jaren vorderen, zul je op een andere wijze geschiedenis krijgen. Zeker op de middelbare school, komt er vaak geen knip- en plakwerk meer aan te pas. Indien je hier al niet zo gek op was, kan dit een voordeel zijn. Maar of het opweegt tegen de vaak urenlange, eentonige verhaalwatervallen die docenten op de middelbare school over je uitstorten tijdens geschiedenisles, is de vraag. Echter kan geschiedenisles ook dan bijzonder interessant zijn, zeker als je het geluk hebt dat je een leraar treft die met een nodig dosis humor de les weet op te vrolijken. Door de geschiedenisles luchtig en speels te houden, ontstaat er meer interactie en zullen leerlingen eerder geneigd zijn om hun aandacht erbij te houden en zelf inbreng te geven. Dit bevordert bovenal de sfeer tijdens de geschiedenisles en niet in de laatste plaats de cijfers. Hoe aantrekkelijker het vak gegeven wordt, des te beter zullen de resultaten zijn. Leerlingen zullen gaan uitkijken naar de geschiedenisles en graag leren over situaties en gebeurtenissen, zoals deze zich vroeger hebben afgespeeld.
Na de middelbare school kan geschiedenisles een vrijwillige keuze zijn, indien je besluit om geschiedenisleraar te worden. Je zult dan verder geschoold worden in het vak en ook leren hoe je dit zelf het beste kunt overbrengen. Belangrijk hierbij is ook vooral om terug te kijken naar alle jaren waarin jezelf geschiedenisles hebt gehad om te ontdekken wat de succesformule is.
The post Geschiedenisles door de jaren heen appeared first on Interessante artikelen op het net.